• VPŠ A SPŠ MV V PRAZE | Pod Táborem 102/5, 190 24 Praha 9 – Hrdlořezy

Nabídka volnočasových aktivit

Pedagogičtí pracovníci školy umožňují žákům smysluplné využití volného času nabídkou pestré škály volnočasových zájmových aktivit. Záleží tedy na jejich volbě, kterou si nakonec, z níže uvedených volnočasových aktivit, vyberou.

pas fotek.bmp

 

Ucelený přehled volnočasových aktivit ve školním roce 2023/2024

 

  1.  Základy přežití v přírodě (SAR) – PhDr. Jaroslav Dvorský, Ph.D. (OV),
  2. Cofee crimi – plk. Mgr. Josef Dobsa (ZŘVV), kpt. Mgr. Daniela Široká (OPK),
  3. Policejní taktika – pplk. Mgr. Josef Černý (OPK) + Mgr. Vilém Holý (OV),
  4. Sebeobrana – pplk. Mgr. Kristina Bosáková (OPČSV) + Mgr. Jan Venzara (OPČSV),
  5. Kontaktní boj – Mgr. Jan Venzara (OPČSV) + kpt. Mgr. Lucián Baltaretu (OPČSV) + kpt. Mgr. Jan Belohlávek (OPČSV),
  6. Střelecký kroužek – pplk. Mgr. Jiří Křenek (OPK) + kpt. Mgr. Lucián Baltaretu, (OPČSV) + kpt. Mgr. Jan Bělohlávek (OPČSV),
  7. Dramatický kroužek – Elena Hamouzová (OV) + Kateřina Jandová, DiS. (OV),
  8. Společenský tanec – pplk. Mgr. Karel Bůžek (OOP).

Přihlášky ke stažení zde

 

ad 1) ZÁKLADY PŘEŽITÍ V PŘÍRODĚ (SAR)

odpovědná osoba: PhDr. Jaroslav Dvorský, PhD. – (OV)

1 x měsíčně – pondělí nebo úterý od 15:00 hodin (v závislosti na určených odpoledních službách uvedené odpovědné osoby)

místo konání kroužku: učebna, (klubovna č 511/U2), další prostor suterénu školské budovy, venkovní prostor areálu školy (polygon za budovou „0“, popř. „Gorodek“), venkovní prostor mimo areál školy.

zaměření kroužku: Základy přežití občana představuje ucelený soubor informací zacílený na kultivaci lidského chování v mimořádných situacích. Svým zaměřením umožňuje přesah do výuky odborných předmětů v dalším studiu. Hlavním cílem je ochrana lidského zdraví a minimalizace ztrát v nepředvídatelných okamžicích, pro které nejsou vypracovány předem procedurální postupy a které se mohou přihodit občanům před příjezdem složek IZS. Pokud se má naplnit ústřední moto Policie ČR – pomáhat a chránit, je žádoucí rozvíjet u studentů SPŠ ty dovednosti, které umožní žákovi efektivní sebezáchranu. Na tomto základu je pak možné pomáhat druhým.

hlavní navrhovaná témata: - analýza mimořádné situace

  • orientace v terénu, signalizace
  • pochod malých skupin
  • nouzové přístřešky
  • nouzové zdroje pitné vody
  • náhradní potrava v přírodě
  • překonávání vodních toků
  • přežití v hustě obydlených aglomeracích
  • záchrana osob v exponovaných podmínkách (poušť, džungle, hory, moře)
  • přežití v zimních podmínkách
  • emergentní traumatologie bez IZS.

forma výuky: Ideální variantou k osvojení této problematiky je kombinace teoretické a praktické výuky. Doba jednoho roku systematické přípravy nabízí studenty 3. roč. zaměřit na přežití v letních i zimních podmínkách. V tomto duchu je žádoucí směřovat celou výuku ke dvěma víkendovým

završujícím kurzům ve volné přírodě, kde v řízené podobě dojde ke kontaktu s probíranou skutečností.

  • Letní přežití (3 dny) - červen
  • Zimní přežití (3 dny) – únor

ad 2) COFFEE CRIMI

odpovědná osoba: plk. Mgr. Josef Dobsa (ZŘVV)

zastupující osoba: kpt. Mgr. Daniela Široká (OPK)

1 x týdně ve středu od 14:00 do 15:30 hodin

místo konání kroužku: kancelář ZŘVV, redakční místnost, specializovaná učebna KKR (ŠB/336), specializované učebny KKR (ŠB, suterén, S04, S05, S09 a S10), venkovní prostor VPŠ a SPŠ MV v Praze za školskou budovou (místo je vždy upřesněno před termínem setkání).

zaměření kroužku:

1) Práce na projektech a akcích pořádaných školou. Možnost spolupodílení se na vizualizaci projektů, jejich náplně i na jejich samotné realizaci.

2) Nahlédnutí do tajů a zajímavostí kriminalistiky, zábavnou formou poznávání metod používaných při odhalování trestné činnosti, seznámení se s moderními postupy na místě činu, návštěvy seminářů a přednášek ke kriminalistickým tématům.

ad 3) POLICEJNÍ TAKTIKA

odpovědná osoba 1: pplk. Mgr. Josef Černý (OPK),

odpovědná osoba 2: Mgr. Vilém Holý (OV)

zastupující osoba 1: pplk. Mgr. Lubomír Kolla (OPK)

1 x týdně ve středu od 14:00 do 16:00 hodin

místo konání kroužku: učebna (ŠB/335), učebna (ŠB/S31), učebny (ŠB S/04 a S/05), další prostory v suterénu školské budovy, venkovní prostor areálu školy (polygon za budovu „0“, prostor mezi garážemi, popř. „Gorodek“)

zaměření kroužku: Jeho prostřednictvím se mohou žáci seznámit se základními činnostmi pořádkové policie a s technickými prostředky používanými policií, včetně praktických ukázek při řešení různých modelových situací. Účast v kroužku rovněž umožňuje rozvíjet komunikační dovednosti při praktických cvičeních s různými typy zbraní i dalšími policejními pomůckami. Svým zaměřením umožňuje přesah do výuky odborných předmětů ve vyšších ročnících – oblast policejní taktiky.

ad 4) STŘELECKÝ KROUŽEK

odpovědná osoba: pplk. Mgr. Jiří Křenek (OPK)

zastupující osoba 1: kpt. Mgr. Lucián Baltaretu (OPČSV)

zastupující osoba 2: kpt. Mgr. Jan Bělohlávek (OPČSV)

1x za 14 dnů ve čtvrtek či středu (přizpůsobení dle výuky na VPŠ) od 14:00 do 17:00 hodin

místo konání kroužku: specializovaná učebna OPK (ŠB/336), prostor pro střelbu ze vzduchovek v budově 14 a areál střelnice v Hloubětíně

zaměření kroužku: Jeho prostřednictvím se mohou žáci seznámit se základní teoretickou, legislativní i praktickou – nácvikovou přípravou.

Dále mají možnost se seznámit s předpisy nezbytnými ke zkoušce odborné způsobilosti žadatele o zbrojní průkaz. Mohou nabývat teoretické znalosti důležité pro získání odborné způsobilosti žadatele o zbrojní průkaz a seznamovat se se zásadami bezpečné manipulace se zbraněmi.

Spolupořadatelem kroužku je SKPŠ Praha      Logo skps praha

5) KONTAKTNÍ BOJ

odpovědná osoba: Mgr. Jan Venzara (OPČSV)

kpt. Mgr. Lucián Baltaretu (OPČSV)

zastupující osoba: kpt. Mgr. Jan Bělohlávek (OPČSV)

1x týdně ve středu od 14:00 do 15:00 hodin

místo konání kroužku: Úpolovna I

zaměření kroužku: V rámci kroužku si žáci vyzkouší aplikovat získané úpolové dovednosti z hodin SPP a BEČ v „reálném boji“ s ochrannými pomůckami, rozvíjet všeobecnou pohybovou motoriku zejména pohybové schopnosti – silové, obratnostní, rychlostní a vytrvalostní schopnosti. Rozvíjet fyzickou a psychickou odolnost v kontaktu se soupeřem a uvědomění si zásad Fair play.

ad 6) SEBEOBRANA

odpovědná osoba: pplk. Mgr. Kristina Bosáková (OPČSV)

Mgr. Jan Venzara (OPČSV)

zastupující osoba: kpt. Mgr. Jan Bělohlávek (OPČSV)

1x týdně ve čtvrtek od 6:45 do 7:45 hodin

místo konání kroužku: Úpolovna I

zaměření kroužku: V rámci nácviku použití sebeobrany a donucovacích prostředků si mohou žáci osvojovat a zdokonalovat dovednosti úderových technik, techniky porazů a pádů, odváděcí a poutací techniky (poutací poloha, poutání, vytahování podezřelé osoby nebo pachatele protiprávního jednání z vozidla). Dále mají možnost si osvojit zásady obrany proti zbraním a zásady boje jednotlivce proti dvěma a více útočníkům, včetně možnosti využití úderových a jiných prostředků v sebeobraně (teleskopického obušku, tonfy, úderu střelnou zbraní).

Prostřednictvím kroužku si také žáci mohou osvojovat kompenzační cvičení, jako prevenci proti zraněním z přetížení. Rovněž žáci mohou využít bojových her pro rozvoj schopností a osvojování dovedností při nácviku použití sebeobrany a donucovacích prostředků.

ad 7) DRAMATICKÝ KROUŽEK

odpovědná osoba: Elena Hamouzová (OV)

zastupující osoba: Kateřina Jandová, DiS. (OV)

1x týdně v době od 19:00 do 21:00 hodin nepravidelně v návaznosti na určené odpolední směny vychovatelky (pí Eleny Hamouzové) na internátě školy

místo konání kroužku: klubovna internátu (U2/513), Vzdělávací centrum v areálu VPŠ a SPŠ MV v Praze

zaměření kroužku: Jeho prostřednictvím mohou žáci systematicky rozvíjet a kultivovat základní somatické dovednosti (tvoření a kontrola dechu a hlasu, artikulace, správné držení těla) i psychofyzické jednání (vazba vnitřního prožívání a jeho vnějších projevů – lidského chování v rovině sdělování, naslouchání a porozumění těmto projevům).

Jelikož jde o hlavní prostředky lidské komunikace, nalezne jejich rozvíjení uplatnění i daleko za hranicemi dramatického žánru. Nedílnou součástí kroužku jsou specifika dramatické výchovy, práce s mezilidskými vztahy, se specifickými situacemi a s přeměnou, která vychází z žákům vlastního a přirozeného hraní „jako“. Její podstatou je jednání ve fiktivní situaci, v níže se účastníci hry a vše, co je do hry zahrnuto (prostor, předměty, zvuky) mohou stát něčím nebo někým jiným, tedy dramatickými postavami děje a prostředí.

ad 8) SPOLEČENSKÝ TANEC

odpovědná osoba: pplk. Mgr. Karel Bůžek (OOP)

1x týdně, ve čtvrtek od 14:00 do 16:00 hodin

místo konání kroužku: VPŠ a SPŠ MV v Praze, Sál VC

zaměření kroužku: Cílem kroužku je netradiční zábavnou formou studenty naučit základní společenské tance a prohloubit základy společenského chování. Rozšiřováním znalostí jednotlivých tanců jim pomůže zlepšit motoriku a koordinaci pohybů.

Vedení výuky probíhá napříč různými úrovněmi tance. Zájemci jsou oddělení na začátečníky (ti, co se učí základní kroky) a na pokročilé (ti, kteří již základní kroky znají) a s nimi se trénují pokročilejší figury. Promíchání začátečníků a pokročilých může být přínosem pro začátečníky, kteří se mohou inspirovat úrovní, dovednostmi nebo i soustředěností svých vrstevníků.

 

VYŠŠÍ POLICEJNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ POLICEJNÍ ŠKOLA MV V PRAZE

Pod Táborem 102/5
Praha 9 – Hrdlořezy

Loc: 50°5′24″N, 14°30′44″E

PODPORUJÍ NÁS

Logo skps prahalogo skp verze 1

SEKCE STŘEDNÍHO POLICEJNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ SOKOLOV

Komenského 759
356 01 Sokolov

Loc: 50°17.83429'N, 12°63.90087'E

VÝCVIKOVÉ A VZDĚLÁVACÍ STŘEDISKO KRYŠTOFOVY HAMRY

Kryštofovy Hamry č.p. 15
okres Chomutov

Loc: 50°30′11″N, 13°08′08″E

INFORMAČNÍ SYSTÉMY ŠKOLY