• VPŠ A SPŠ MV V PRAZE | Pod Táborem 102/5, 190 24 Praha 9 – Hrdlořezy

Hans Gross

Hans Gross

Hans Gross

Tatínek kriminalistiky

(1847 – 1915)

Hans Gross byl rakouský trestní právník a kriminolog, „zakladatel“ kriminálního profilování.

Během svého života pomáhal při rozvoji světa vyšetřování zločinů, zejména v roce 1893, kdy se praxe kriminologie rozšířila.

Jeho zavedení nových vyšetřovacích a pozorovacích technik změnilo fungování soudního systému. Jeho kniha Handbuch für Untersuchungsrichter als System der Kriminalistik (Kriminální vyšetřování, praktická učebnice) obsahuje revoluční metody a myšlenky, které značně rozšířily kriminální vědu. Jedna ze slavných newyorských detektivních agentur je po něm pojmenována Gross Investigation Bureau.

Přínos pro kriminalistiku:

Gross si všiml chyb v soudním systému na začátku své kariéry. Jeho úsilí se soustředilo na rozšíření hlubokého vyšetřování, profesionální etiky a vědecké metody.

Spolu se studiem chování člověka Gross zdůrazňoval použití pečlivého úsudku, kvůli často zavádějícím důkazům. Jeho pohled na výzkum, technické důkazy a metody vedl také k vytvoření „místa činu“. V souvislosti s konceptem místa činu Gross vysvětluje nutnost vyvažovat emoce s důkazy a důkazy s logikou.

Pojem kriminalistika se dělí na dvě odvětví: kriminalistiku a politologii, mnozí věřili, že se pole kriminalistiky ukázalo jako zbytečné, s výjimkou zkoumání soudců. Gross však přispěl k podpoře kriminalistiky pro další soudce . Vyzval k objektivnímu použití a zkoumání důkazů. Zdůraznil, že je důležité, aby soudce zůstal v případech neutrální. Udělal to především tím, že představil nové koncepty v oblasti zkoumání míst činu, jako je fotografie místa činu, otisky prstů, mikroskopie a rentgenové záření.

zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Gross

VYŠŠÍ POLICEJNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ POLICEJNÍ ŠKOLA MV V PRAZE

Pod Táborem 102/5
Praha 9 – Hrdlořezy

Loc: 50°5′24″N, 14°30′44″E

PODPORUJÍ NÁS

Logo skps prahalogo skp verze 1

SEKCE STŘEDNÍHO POLICEJNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ SOKOLOV

Komenského 759
356 01 Sokolov

Loc: 50°17.83429'N, 12°63.90087'E

VÝCVIKOVÉ A VZDĚLÁVACÍ STŘEDISKO KRYŠTOFOVY HAMRY

Kryštofovy Hamry č.p. 15
okres Chomutov

Loc: 50°30′11″N, 13°08′08″E

INFORMAČNÍ SYSTÉMY ŠKOLY